factori de incendiu

Cum ne protejăm de incendii și intoxicații

Despre incendii.

Există mai mulți factori de incendiu. Flăcări și scânteie, radiații de căldură; produse toxice de ardere; concentrație redusă de oxigen; vizibilitate redusă. Mulți au văzut cât de repede se poate umple de fum holul la incendiul în sala de cinema. În fapt, situația nu este tocmai atât de tristă. Camerele inundate cu fum, au fost instalate sub pod și de aceea, imaginea a dispărut. La nivelul capului unei persoane, fumul este mult mai lent,  și cu atât mai mult sub picioare.

În spații mari, acest proces durează câteva minute. Este ca și cum ai umple o cadă cu apă, dar invers - de sus în jos. Fumul nu ajunge deloc la podea sau ajunge să se răspândească mai puțin în această zonă. Așa-numita zonă neutră, unde este posibil de respirat cumva și fără protecție.

Fumul reprezintă particule foarte mici, poate fi definit ca un aerosol, care irită organele respiratorii și vizuale, plus diferite substanțe periculoase se așează pe ele. Monoxidul de carbon este incolor și invizibil. Este cel mai periculos, deoarece înlocuiește oxigenul din sânge și persoana moare. Arsurile de monoxid de carbon pot exploda. Când arde, se obține dioxid de carbon incombustibil, care este, de asemenea, destul de toxic.

În cazul unui incendiu în încăpere, concentrația de oxigen scade și cu cât este mai aproape de vatră, cu atât este mai mică.

De cele mai dese ori, anume lipsa de oxigen și excesul de monoxid de carbon omoară.

Despre incendii
Cum ne protejăm de incendii

„Salvatorii” ne spun că trebuie să ne urinam pe o bucată de material și să respirăm prin ea. Ca și cum aceasta o să vă protejeze de monoxid de carbon. Ce tâmpenie! Puteți uda materialul cu apă, bere, sodă, urină. Acest lucru împiedică pur și simplu particulele mici să pătrundă în sistemul respirator. Și cam atât. Cu siguranță nu vor adăuga oxigen. Și nu vor salva de gazele toxice.

Pompierii au un sistem de respirație autonom. Ei transportă aerul cu ei în cilindri. Sunt izolate de atmosfera de foc. Altfel nu vor supraviețui. Mai devreme, când am fost implicat la stingerea incendiilor, foarte des, din lene sau alte motive, foloseam protecție respiratorie standard. Acolo sunt anumite tehnici la obiceiul fumului. Dar nu a fost un lucru tocmai corect. Acum există o mulțime de materiale sintetice și plastice, fumul nu este nici el același. Două ori inspirație și o dată - expirație.

Pentru a se salva într-un incendiu, trebuie să fiți, cu siguranță, cât mai jos posibil, aproape de podea.

Din cauza fumului, marcajele nu mai sunt vizibile. Pe scurt, dacă capul dvs este cuprins de fum, atunci șansele de supraviețuire se reduc. Dacă holul este plin de fum, atunci puteți încerca să ieșiți chiar  târându-vă. Acesta este o metodă reală, încercată de multe ori.

O gură de aer poate fi luată prin respirația sub haine. Șnurul reglabil de la blana de iarnă, strâns în jos, păstrează aerul sub haină. Acesta vă poate ajuta. Două sau trei respirații vă vor permite să parcurgeți câteva zeci de pași.

Nu așezați niciodată copiii pe umerii dvs. Astfel, îi ridicați mai sus, într-o zonă de fum, și puteți pur și simplu să dați în ușă cu capul copilului ... Țineți-i în brațe sau de mână.

Dacă vă târâți, atunci aveți grijă ca persoana din urma dvs. să se târască în lateral, astfel încât cu mâna stângă să poată ține piciorul drept al persoanei de dinainte(sau invers). Acesta este și un contact tactil, și în același și protecția acestuia împotriva unei potențiale lovituri în față.

Asigurați-vă că porniți lanterna sau blițul de pe telefon. Acest lucru nu numai că luminează și indică drumul, dar vă ajută să fiți găsit în caz că vă pierdeți cunoștința.

Dacă încercați să vă salvați, udați bine căciula și gluga hanoracului. Acest lucru va proteja capul. Hainele calde protejează bine de febră, dar materialele sintetice se pot aprinde la foc deschis. În cazul în care geaca este sintetică și impermeabilă, o puteți întoarce pe dos și să udați căptușeala. Atrageți atenția că la îmbrăcămintea de import, foarte des este înscris avertismentul „Țineți-vă departe de foc”. Ei o scriu dintr-un motiv clar. Îmbrăcămintea din lână este mult mai bună.

Materialele sintetice moderne emit o grămadă întreagă de substanțe toxice. Au trecut vremurile în care păturile și pernele erau din vată. Care se aprindeau puțin și mocneau. Paralonul și sinteponul din canapele, fotolii, pături și perne sunt extrem de toxice la incendiu. De aceea, nu fumați în pat, nu lăsați telefoanele și tabletele să se încarce pe canapele și paturi, nu puneți ondulatoare electrice pe pat.

Plăcile de tavan din polistiren sunt deosebit de periculoase. Se află în zona superioară a incendiului și nu doar că se topește și arde. Cel mai rău lucru este că plăcile degajă gaze otrăvitoare, până la fosgen. Dacă vreți să trăiți, îndepărtați rapid plăcile din camerele și balcoanele dvs.

Pentru a vă proteja împotriva incendiilor, puteți cumpăra acasă următoarele dispozitive: un detector de incendiu autonom. Acesta va detecta fumul și cu alarma sa sonoră vă va ridica și vă va permite să vă treziți vii și să vă evacuați la timp. Dacă casa este gazificată sau are o sobă (șemineu), atunci poate fi instalat un detector de monoxid de carbon. Ambii detectori nu sunt interschimbabili, se completează reciproc.

Cum ne protejăm de intoxicați
Cum ne protejăm de intoxicați

Sunt disponibile în vânzare pături ignifuge, dar se poate folosi o pătură veche de lână. Ea la fel, menține bine temperatura și vă permite atât să stingeți focul, cât și să vă protejați de foc.

Asigurați-vă că achiziționați un kit de protecție împotriva gazului și fumului. Acesta este un dispozitiv care vă va proteja zona capului de foc și fum. Vă permite să respirați în siguranță timp de 10-15 minute. Există și protecție termică. În fum, puteți găsi copilul și îl puteți scoate din casă. Este mai bine decât să faceți treaba pe eșarfă și să scotociți prin camere cu ochii închiși în fum și întuneric.

Apropo, este mai bine să căutați copii și oameni de jos, târâindu-vă. Puteți vedea mai bine așa. Până la urmă, copiii se ascund de obicei (sub) pat, mese sau în spatele dulapurilor.

În același timp, achiziționați un corp electric de iluminat. Dar nu de acel simplu LED. Aveți nevoie de o lanternă puternic LED, care să poată trece prin fum. Pornind lanterna obișnuită în fum, veți putea vedea doar un perete alb în fața dvs. Lumina trebuie să răzbată prin fum.

Mă îndoiesc foarte mult de sfatul de a vă ascunde în baie sau toaletă. Mai bine să ieșiți la balcon sau la logie. E o decizie planificată. Acolo e mai ușor să fiți observați și salvați.

Despre autosalvare. Am făcut armata acolo unde sunt adesea folosite scări de frânghie.Pentru a cobora în jos sau a urca în sus, aveți nevoie de anumite abilități. Dacă faceți greșit, pur și simplu veți atârna cu capul în jos.

Salvarea cu ajutorul frânghiei necesită și îndemânare. Trebuie să stăpâniți bine tehnica

“ Dulfer”, sau să aveți o centură specială și carabină. Fără practică, nu veți reuși niciodată.

Sfaturile privind fixarea frânghiei de baterie trebuie folosite inteligent. Aceste sfaturi se referă la radiatoarele din fontă de tip mai vechi. Dacă în casă sunt calorifere moderne din aluminiu și / sau țevi din plastic, atunci puteți rupe bateria și să vă vină peste cap. Este mai bine să atașați frânghia la suporturile bateriei sau la un cârlig special.

Și în concluzie. Dacă este posibil să părăsiți locul periculos, nu ezitați să plecați. Nu vă bazați pe nimeni altcineva.

Siguranța este în mâinile dvs. Nu închideți apartamentul, ca pompierii să nu fie nevoiți să spargă ușile, verificând apartamentele. Ca variantă, puteți scrie un anunț pe o bucată de hârtie„Nu este nimeni în apartament. Telefonul nostru " Și să îl lipiți pe ușă.

În urmă cu câțiva ani, în timpul unui  incendiu de proporții într-o clădire cu mai multe etaje, proprietarul apartamentului, cu ajutorul hidrantului de incendiu prin balcon și fereastră, și-a protejat singur apartamentul de incendiu. Apoi a ieșit afară și a scris un anunț. Eu am văzut ușile lui de la etajul șase. Ei au fost singurii, la care pompierii nu a trebuit să dărâme ușile în căutarea oamenilor. În anunț scria „Băieți, nu spargeți ușile! Noi toți am ieșit. Colonel ... Tel ... ".

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scroll to Top